Home
Ruud van den Boogaard
Ad van Meurs

JW Roy
Mathijs Leeuwis
Jankobus Seunnenga
André van den Boogaart
Shannon Lyon

Signe Tollefsen

Mira

Yevgueni trio

Brons

Arthur Ebeling

Jan de Bruin

Brock & The Brockettes

Esther Groenenberg
Renee van Bavel
Scarlet Mae
Tigre Blanco

 

Yevgueni

De band Yevgueni is in België een grote naam. Hun nieuwste album 'We zijn hier nu toch' duwde enkele weken geleden U2 van de eerste plaats in de album top 100 en hun single 'Als ze Lacht' stond maar liefst 10 weken op nr. 1 op Radio1! Dit Belgische vijftal verstaat de kunst om een publiek te pakken, mee te laten zingen en op te winden. Zanger Klaas is een opgewekte melancholicus die in zijn teksten de moeilijke onderwerpen in het leven niet schuwt en de natuurlijke warme charme bezit om een publiek aan zich te binden. Kijk zelf even naar de onderstaande clips en laat u overtuigen!

yevgueniYevgueni lijkt echt nergens op. En daar is de Vlaamse groep erg trots op. Het is fijn om anders te zijn. Zeker op de manier waarop Yevgueni dat mag zijn. Het vijftal heeft ‘thuis’ op korte tijd een groot publiek voor zich gewonnen. De groep voert een jonge generatie aan die slimme elektro-akoestische poprock in het Nederlands maakt.

Er is maar 1 probleem aan dat anders zijn. Als je nergens bijhoort, word je soms in het verkeerde hokje gestopt. Yevgueni spreekt uit ervaring. De Vlaamse muziekpers had het aanvankelijk moeilijk om de groep te plaatsen. Dat ging zo vaak een vreemde richting uit dat er voor de grap zelfs werd gedacht aan een wedstrijd voor een passende omschrijving.

Waar kwam die verwarring vandaan? Spelverdeler Klaas Delrue schrijft in een vooraanstaand Nederlands. Omdat het zijn beste taal is. Hij haalt een niveau dat je in ons taalgebied zelden hoort. In Vlaanderen roepen zijn teksten sterke herinneringen op aan de jaren 70. Het Gouden Decennium van het Nederlandstalige lied waarin onder meer Raymond van het Groenewoud baanbrekende dingen deed met zijn moedertaal.


Yevgueni werd door de journalisten vaak aan die periode, en dus aan het verleden, gelinkt. Terwijl de groep helemaal van vandaag is. De heren maken het beste van toen weer hip zonder in nostalgie te vervallen. De teksten bieden een aangenaam tegengewicht tegen het cynisme van dit tijdsgewricht. Verhalen over vrienden, liefde en vrolijkheid liggen mooi in balans met kleine en grote tragiek. De inspiratiebronnen liggen in Groot-Brittannië (Bowie, Suede), Frankrijk (Renaud, Noir Désir) en de Verenigde Staten (Bonnie ‘Prince’ Billy, Springsteen).


Dat geldt ook voor de vorm. Yevgueni put muzikaal zowel uit de Britse pop en rock als uit de beste Europese muziektradities. Het laat de Nederlandse taal swingen en zweten op een nieuwe en spannende manier. Op het podium gaat de groep voor de volle buit en verandert ze in een rockende stormram. Want ook dat is - alweer - opmerkelijk: Yevgueni past even goed in een theaterzaal als in een muziekclub. En het verkoopt ze allebei met hetzelfde gemak uit.


Yevgueni heeft weinig raakpunten met andere groepen. Nu het de grens oversteekt, worden die nog schaarser. Dat is helemaal niet erg. Want: als jullie al een Yevgueni hadden, dan hadden jullie wellicht geen Yevgueni meer nodig.


Het is niet ondenkbaar dat u Yevgueni onmiddellijk goed vindt. Heel waarschijnlijk gaat u hen goed vinden om dezelfde reden waarom ‘wij’ meteen zijn gevallen voor Spinvis of The Scene. Het klinkt herkenbaar en verstaanbaar, maar het is ook exotisch en anders. Het is heel dichtbij, maar ook veraf.

Misschien is Yevgueni onze versie wel van The Nits. Een groep die gemakkelijk reist omdat haar muziek niet gebonden is aan een stijl of plaats. In het geval van Yevgueni in een Nederlands dat klinkt als sterk Engels.

GROEPSNAAM De vreemde naam? Die komt van ‘Evguénie Sokolov’, een nummer van Serge Gainsbourg. Sokolov is een kunstschilder die aan chronische winderigheid lijdt. Zo klinkt het liedje trouwens ook. Voor u uw tong breekt: Yevgueni wordt uitgesproken als ‘jev-gué-nie’.

EEN PAAR DINGEN DIE U GRAAG GAAT WETEN

- De allereerste single ‘Als Ze Lacht’ wordt bij de 15 beste Belgische nummers aller tijden gerekend.

- Yevgueni wint in 2006 de populaire televisiewedstrijd ‘Zo Is Er Maar Een’ (VRT). De groep brengt een bewerking van ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs. In 2008 haalt ze opnieuw de finale met ‘Meester Prikkebeen’ van Boudewijn De Groot.

- Televisiemaker Mark Uytterhoeven is grote fan.

- Mooiste live-moment: om 14.00 voor een ziedende tent met 10.000 mensen op het festival van Dranouter (B).

- Yevgueni heeft nummers van Bonnie ‘Prince’ Billy (‘Zo donker’) en Suzanne Vega (‘In deze stad’) volledig naar zijn hand gezet.

- Yevgueni komt in vrede. Het is niet van plan uw land te bestormen of te veroveren. Er wordt onderaan gestart met concerten in Breda en Tilburg. En er is de hoop om ooit boven in Leeuwarden of Groningen te geraken.

entree 25 
garantie 500